Satelītu televīzijas pionieri. Voldemārs Ketners: Pasaule bļodā

Voldemāra Ketnera raksts "Pasaule bļodā" tika publicēts žurnāla "Liesma" 1990. gada augusta numurā. Tajā viņš dalījās savās pārdomās par satelītu televīzijas nākotnes perspektīvām un pastāstīja arī par to, kā radās satelītu laboratorija "WALKET". Viens no tās dibinātājiem, Edgars Jemeļjanovs savukārt atceras, ka pirmā darba diena esot bijusi 1990. gada 2. janvāris. „WALKET” patiesībā esot izveidojuši trīs cilvēki: „Valdis, doma un nauda pirmajā posmā, bet viss mehāniskais un komercija, Edgars un Normans.” Vladimiram Freindtam jau bija savs parabolisko antenu izgatavošanas bizness, tāpēc viņš satelītu laboratorijas darbībā faktiski nepiedalījās.

"Ja gribi, lai nokūst sniegs, pērc slēpes. Ja gribi vienlaikus sniegu un lietu, mēģini uzstādīt satelītu antenu."
                                                                                                  (Latviešu tautas ticējums)


Aivara Liepiņa foto no žurnāla "Liesma" 1990. gada augusta numura

Pirms trim gadiem ap šo pašu laiku Latvijā tika uzstādītas pirmās satelītu televīzijas uztveršanas iekārtas. Gan profesionālās Zaķusalā, gan paštaisītās. Par savu pašdarināto es kādreiz rakstīju "Liesmā" un solīju dalīties arī turpmākajos iespaidos. 
Pa šiem gadiem satelītu tehnika spērusi milzu soļus un progress vēl turpinās. Ja temps nemazināsies, drīz mēs varēsim notvert attēlu ar pavisam mazām 60 cm (diametrā) un pat vēl mazākām antenām.
Revolūcija televīzijas pasaulē bija "Astras" palaišana. "Astra" ir 16 kanālu pavadonis, kuru ieslēdza pērnā gada sākumā. Un jau tā pirmie signāli visas Eiropas satelītu TV cienītājiem lika pagriezt savas antenu bļodas "Astras" virzienā. 
Visvairāk par to satraucās kabeļu televīzijas īpašnieki. Jau pati kabeļu tīkla radīšana ir sarežģīta, dārga, turklāt iznākums salīdzinoši visai žēlīgs: 10 programmas pa vienu kabeli. Viena pati "Astra" raida 16, bet ar visiem pārējiem pavadoņiem kopā sanāk savs pussimts!
"Astra" pieder Luksemburgai. Raida galvenokārt angļu un vācu valodā.  Mūzikai MTV kanālā, ko tik cītīgi popularizē Latvijas televīzija, ir stereoskaņa. Vēl ļoti iecienīts ir informācijas kanāls "SKY NEWS", jaunāko filmu reklāmas kanāls "Teleclub", bērnu, sporta, mājsaimnieču kanāli. Rāda arī erotiku. Tiesa gan vēlu naktīs, bet ar šīm lietām jau arī pusdienlaikā parasti aizraujas mazāk.
Amerikāņu un angļu pavadonim "Intelsat" ir sešas programmas. Galvenā - "Cable Network News" - pasaules svarīgākās ziņas atkārto ik pēc stundas. No "Eutelsat F 5" sešiem kanāliem lielāko daļu aizņem spāņu vēršu cīņas un muļkīgas itāliešu komēdijas, bet viņpus dīķa jau parasti piedāvājums parasti atbilstot pieprasījumam. "Eutelsat F 4" desmit kanālos regulāri var baudiīt norvēģu, franču, šveiciešu, vācu un angļu "izstrādājumus" un arī valodas. Populārākās programmas ir angļu "Super Channel", vācu "Sat-1" un "3 Sat".
Starp citu, satelītu TV katalogos jau labu laiku tiek minēta arī "Programm Moskau", ko raidot pavadonis "Gorizont". Var jau būt, bet mums pagaidām nav izdevies uztvert. Kas zina, varbūt šis kanāls ir kodēts un informācija - slepena!
Bet nu pie darba! Ņemam bļodu, kuras diametrs nav mazāks par 1,5 metriem, Rietumvācijā par simts vai pāris tūkstoš markām pirktu antenas "galviņu" un rāpjamies uz jumta!
Zemes ass ir stienis, kas iet caur Zemes centru un kura gali iestiprināti polos. Ziemeļpolā tas iesaldēts ledū, bet Dienvidpolā kārtīgi iebetonēts. Ja nokāptu lejā uz Dienvidpolu un, cieši turoties pie Zemes, lai no tās nenokristu, ielūkotos asī kā caurulē, otrā galā mirdzētu vidēja izmēra zvaignīte - slavenā Polārzvaigne.  
Taču neņemiet nu beidzamo rindkopu īpaši nopietni! Sameklējeit parastu cauruli un, caur to raugoties debesīs, atrodiet, Polārzvaigzni. Ja pie šīs caurules pareizi piestiprināsiet satelīta antenu un grozīsiet to, neizlaižot no redzeslauka minēto zvaignīti, jūs nekļūdīgi "trāpīsiet" pavadonim. Ja ir kādas grūtības, nenolaidiet rokas, bet nāciet pie mums pēc padoma - izlīdzēsim ar shēmām, rasējumiem, literatūru. 
Arī ledus un sniegs, ja tie nonāk uz antenas, nav nekādi satelītu televīzijas draugi. Bilde pazūd un jums jākāpj uz jumta ar slotu aizdzīt traucējumus. Ledu nedrīkst dauzīt ar cirvi, tā var sabojāt antenas virsmu. Gandrīz vai jāgaida atkusnis...
Apsegt antenu tāpat nav izdevīgi. Ārzemēs par šīm tēmām ir izdotas grāmatas.  Biezas kā "Dekamerons" un daudz. Pie mums visa informācija iet no mutes mutē kā tautas folklora.
Pat ja jums ir kaudze ar valūtu, vispirms jāzina, ko pirkt. Lētākais satelītu TV uztvērējs Rietumvācijā maksā 600 markas, dārgākais - tuvu diviem tūkstošiem. Veikalā jums, protams, ieteiks pēdējo. Tas garantē sevisu: guli gultā un tikai spaidi pults pogas. Taču arī visaugstvērtīgākās vilnas drānām piemīt savi trūkumi, tās, piemēram, ātri burzās. Lietošanas ērtībai jāpērk drāna ar sintētikas piedevu. To pašu var teikt par TV uztvērējiem un antenu galviņām.
Lai kaut mazliet popularizētu šo tehnikas virzienu, kopā ar domubiedriem Ogrē esam izveidojuši satelītu laboratoriju "Walket". Šeit var iepazīties ar tehniku, pārliecināties par tās iespējām, uzzināt, cik kas maksā, dabūt speciālo literatūru, pārlapot katalogus, saņemt konsultāciju kopā ar shēmām un rasējumiem, kā pašam izgatavot satelītu TV uztvērēju no 16 "Astras" vai trīs citu pavadoņu programmām. Ja vajag, varam uztvert arī pārējo sešu pavadoņu signālus, tikai tad kādam no mūsu četrinieka jāuzrota bikses un jārāpjas uz jumta. 
Tikai nedusmojieties - tie nebūs bezmaksas pakalpojumi. Mums vajadzīga nauda, jo gribam savā Ogres rajonā radīt vēl vienu TV kanālu. Jāiekārto studija. Jāmeklē, ko raidīt, bet galvenais - ar ko raidīt. Pēc aptuvenām aplēsēm raidītājs, kura jaudas pietiktu visa rajona aptveršanai, maksā apmēram 30 tūkstošus dolāru. Pārrēķināt šo summu rubļos mums pagaidām trūkst drosmes. Taču vēlēšanās ir.  
Mēs balsojam par tehnikas progresu un nemīlam kabeļu televīziju. Kabelis tomēr ir saites, kaut arī modernas. Mēs gribam būt neatkarīgi un brīvi. Diemžēl mēs, tāpat kā visi, neesam pasargāti no kļūdām. Pirms pāris gadiem, piemēram, izgatavoju iekārtu, kurai pieslēdzoties, lielas daudzstāvu mājas iedzīvotāji uz saviem TV ekrāniem labā kvalitātē varētu skatīties tālo pavadoņu programmas. Varēt jau var, taču uztvērējs tik un tā paliek viens. Un ja es skatos 1. formulas pārraidi no Monte Karlo, visi ir spiesti darīt to pašu, kaut arī viņiem tobrīd ir erotisks noskaņojums, vai, gluži pretēji, vēlēšanās izcept kotleti pēc spāņu mājsaimnieču skolas receptes. Neko darīt: jāmeklē citas iespējas. Tieši ar to mēs arī nodarbojamies. Un esam gatavi palīdzēt arī jums. 
Iebraucot Ogrē no Rīgas puses, paskatieties pa kreisi. Ceļa malā uz divstāvu mājas jumta ieraudzīsiet četras satelītu antenu bļodas. Zem tām esam mēs - Voldemārs Ketners, Normans Vikmanis, Edgars Jemeļjanovs un Vladimirs Freindts. "Walket" laboratorija priekš jums darbojas augu dienu.

                                                                                                        VOLDEMĀRS KETNERS 

WALKET laboratorija (1991. gads). Foto no Edgara Jemeļjanova privātā arhīva

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Satelītu televīzijas pionieri. Voldemārs Ketners: Pasaules iekarošana

WALKET: 1991. gada barikāžu laiks un pirmā Latvijas privātā TV Ogrē

Satelītu novietojums ģeostacionārajā orbītā