Analogo satelītuztvērēju nostaļģija - PACE "ģimene" no Anglijas


Latvijā angļu firmas PACE Micro Technology Ltd satelītuztvērēji parādījās pārdošanā pagājušā gadsimta 90. gadu vidū un ļoti ātri iekaroja atzinību. Protams, tagad tā ir tikai vēsture, bet ir vērts ar šīs firmas produkciju iepazīties tuvāk vai vienkārši atcerēties, kā tas bija, jo reiz šie aparāti piederēja pie Eiropas labākajiem satelītuztvērējiem. Tā laika nedēļrakstā NAKTS izdevās sameklēt attiecīgu informāciju, turklāt manā kolekcijā ir vairāki PACE analogie satelītuztvērēji.
Salīdzinājumā ar vecākiem  satelītuztvērējiem ARCON, GRUNDIG, AMSTRAD, BEST, NOKIA, SAMSUNG, firmas PACE uztvērējiem piemita vairākas būtiskas priekšrocības:
1. Liels atmiņā ievadāmo programmu skaits padarīja šos uztvērējus derīgus arī tuvākajā nākotnē, kad pavadoņu un analogā veidā raidīto programmu skaits strauji pieauga. 
2. Zems trokšņu slieksnis un pārslēdzamā videosignāla josla ļāva izmantot arī mazākas antenas un uztvert vājākus signālus.
3. Efektīvie skaņas starpfrekvences un PANDA 1 filtri deva tādu skaņas kvalitāti, kādu agrāk ar vecajiem uztvērējiem vispār nevarēja iegūt. Skaņas signālu pavadošais augstfrekvences troksnis (šņākšana) prakstiski nebija dzirdams un skaņas tembrs bija tuvs dabiskajam.
4. Parasti analogā satelītuztvērēja programmēšana prasīja lielu pacietību, zināšanas un aizņēma daudz laika, sevišķi, ja uztvērēju gribēja lietot kopā ar grozāmu antenu, kas 90. gadu vidū ļāva uztvert apmēram ap 100 programmām. Visiem PACE uztvērējiem šo programmēšanu varēja izdarīt 20 - 30 sekundēs, pārrakstot programmas no kāda cita, ipriekš rūpīgi sagatavota un ieprogrammēta uztvērēja. Bija tikai viens ierobežojums - pārrakstīt varēja tikai no līdzīga uz līdzīgu vai no sarežģītāka, piemēram, PSR 914, uz vienkāršāku - PSR 800, bet ne otrādi. Tāpat kā dzīvē - kad neizglītotākais māca izglītotāku, tad pēdējais gudrāks nekļūst.
5. Vienkāršs, bez slēdžiem un pogām, uztvērēja priekšpanelis deva iespēju ietaupītos līdzekļus novirzīt uz apkalpošanas programmas un indikācijas pilnveidošanu. Tāda bija modernās aparatūras attīstības tendence - visa regulēšana un iestādīšana no pogām tika pārvietota uz iebūvētā mikroprocesora pleciem. Šie uztvērēji bija pilnībā vadāmi no tālvadības pults - noskaņošana (Digital Tuning), kanālu numuri un nosaukumi, audio frekvences un korekcija, polarizatora barošana, pavadoņakārtas numurs, pulkstenis - viss, pilnīgi viss bija iestādāms no pults. Tagad tā ir ikdiena, pati par sevi saprotama lieta, bet toreiz entuziastiem vēl bija jauna, neapgūta padarīšana - "maģisks brīnums"! Un viss, kas tika darīts vai iestādīts, kļuva redzams uz televizora ekrāna - uztvērēji kļuva "runīgi" (On Screen Graphics).

Analogais satelītuztvērējs PACE PSR 800 un pozicioners MSP 200 no Legacy Sat kolekcijas

90. gadu vidū satelīttelevīzijas aparatūru izgatavoja daudzas pasaules firmas. Vienas ražotājfirmas aprāti bija maksimāli saderīgi, t.i., tos varēja bez problēmām ne tikai savienot, bet arī kraut kaudzē. Bija tādas firmas, kas neieteica un neatbalstīja aparatūras komplektēšanu no dažādu izgatavotāju ražojumiem un nereti pat atteicās uzstādīt klienta sagādāto citas firmas aparatūru.
Vienas firmas aparātu lietošana nodrošināja ne tikai vienotu dizainu un optimālu to saderību, bet arī mazākas izmaksas - tādā komplektā nebija nekā lieka un nekā nepietrūka. Jāpiezīmē, ka tagad  nekas būtiski nav mainījies - ir ieteicams un pat nepieciešams, sevišķi, ja jāveido lielākas sistēmas, piemēram kabeļu tīkls, lietot vienas firmas aparatūru.
PACE "ģimenes galva" jeb pats galvenais aparāts bija satelītuztvērējs PSR 800, PSR 914 (Satellite Receiver). Nākamais "ģimenes loceklis" bija pozicioneri MSP 200, MSP 991 (Multi Satellite Positioner), tad atsevisķi VIDEOCRYPT dekoderi VC 100, VC 200 un EUROCRYPT  (D2-MAC standarta) -  D 100, D 150.  Tika izlaisti arī PACE satelītuztvērēji MRD 950 un MRD 955, kas bija apvienoti vienā korpusā ar D2-MAC un EUROCRYPT dekoderi. Analogās satelīttelevīzijas ēras beigās PACE izlaisto modeļu daudzveidība kļuva vēl lielāka. Varēja iegādāties aparātus no dažādām PACE sērijām MSS 100, MSS 200, MSS 300, MSS 500 un MSS 1000. Vienā korpusā pieejamās bija dažādas kombinācijas, piemēram: uztvērējs (MSS 100 Series Stereo Satelitte Receiver), uztvērējs + dekoders (MSS 200 Integrated Receiver Decoder), uztvērējs + dekoders + pozicioners (MSS 1000 Series Receiver Decoder with Positioner), Astra ADR satelītradiouztvērējs (MSS 300 Series Satellite Radio Receiver).

PACE satelītuztvērēju tehniskie parametri no 90. gadu nedēļraksta NAKTS
 
Analogais satelītuztvērējs PACE PSR 800









 


PACE pozicioners MSP 200

Ja PACE satelītuztvērējs ar pozicioneru tika savienots ar kabeli, pa kuru deva attiecīgas komandas, tad no pults bija tikai jāpieprasa vēlamās programmas numurs - antenu uz vajadzīgo pavadoni pagrieza pozicioners.
MSP 991 baroja jebkuru antenas pagriešanas motoru ar 36 V spriegumu un 2 A strāvu. Uz tā priekšējā paneļa bija trīs ciparu indikatori, kas rādīja iestādītā pavadoņa kārtas numuru vai nosacīti - antenas pagriešanas leņķi robežās no 0° līdz 220°. Pozicioneram un uztvērējam bija vienādi izmēri un dizains. Pozicioneram bija arī atsevišķa vadības pults, bet, kad tas tika ieprogrammēts un antena grozījās pareizi, šī pults vairs nebija jālieto, jo pozicionera vadība notika automātiski - no uztvērēja.
Varēja izvēlēties dažādus variantus: ja iegādājās parastu PACE satelīttuztvērēju un radās vēlēšanās uztvert arī kodētās programmas, tad papildus vēl varēja piepirkt PACE VIDEOCRYPT dekoderu VC 100 angļu programmām vai D2-MAC un EUROCRYPT dekoderu D 100 skandināvu programmām, bet lētāk un vienkāršāk iznāca, ja iegādājās uztvērēju un dekoderu vienā korpusā. PACE PRD 950 (uztvērējs + EUROCRYPT dekoders) vai PACE PRD 900 (uztvērējs + VIDEOCRYPT dekoders).
1996. gadā žurnāla Sakaru Pasaule otrajā numurā es uzrakstīju īsu rakstiņu par PACE MSS 100 satelītuztvērējiem, kas, pateicoties interesantam dizainam, Latvijā ātri vien kļuva populāri.


Analogais satelītuztvērējs PACE MSS 100 no Legacy Sat kolekcijas
Neraugoties uz to, ka PACE aparātu cenas bija tuvas lēto aparātu cenām, bet to kvalitāte - labākajiem Eiropas aparātiem, tiem piemita arī pāris trūkumu.
Pirmkārt, daži uztvērēji un pozicionieri izrādījās jūtīgi pret traucējumiem. Gadījās tā, ka, ieslēdzot dzīvoklī kādu aparātu, piemēram, radio, ieslēdzās arī satelītuztvērējs vai pozicioners un antena sāka griesties... Tā, protams, nebija nekāda briesmīgā nelaime, jo uztvērēju un pozicioneru varēja atvienot no elektrības tīkla, ja tos nelietoja (uztvērēja iekšējais pulkstenis gan tad apstājās), vai arī otrādi - ieslēgt un nolikt antenu vietā.
Otra šo aparātu nelaime bija tā, ka tiem nebija pietiekoši augsta drošība, jo bieži parādījās dažādi defekti, sevišķi ekspluatācijas sākumā. Tāpēc pērkot PACE iekārtas bija rūpīgi jāpārbauda un veikalā jāpieprasa money back garanty - ja nopirktais aparāts nepatika, triju dienu laikā to varēja atdot un saņemt naudu atpakaļ. Nav lieki atgādināt, ka šis princips joprojām pieder pie kulturālas un godīgas tirzniecības.

Analogais satelītuztvērējs PACE MSS 500 no Legacy Sat kolekcijas

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Satelītu televīzijas pionieri. Voldemārs Ketners: Pasaules iekarošana

WALKET: 1991. gada barikāžu laiks un pirmā Latvijas privātā TV Ogrē

Satelītu novietojums ģeostacionārajā orbītā