Par blogu


Visa nelaime ir tā, ka mēs nemanām, kā paiet gadi. Nospļauties par gadiem – mēs nemanām, ka viss mainās, daudzkārt savām acīm esam redzējuši, kā viss mainās, un tajā pašā laikā nespējam noķert to brīdi, kad notiek pārmaiņas, vai arī meklējam tās citā vietā, nevis tur, kur vajadzētu.
                        A. Strugackis, B. Strugackis, „Pikniks ceļa malā” (1974)

Satelītu televīziju es skatos kopš 1991. gada, kad pēc ilgiem eksperimentiem ar paštaisītu iekārtu man beidzot izdevās uztvert signālu no 10° E pavadoņa EUTELSAT II-F-2. Laika gaitā ir sakrājies ievērojams daudzums publikāciju – gan ārzemju, gan mūsu pašu no laikrakstiem „Nakts” un „Sakaru Vēstis” (vēlāk „Sakaru Pasaule”), kas ļauj izsekot līdzi analogās satelītu televīzijas attīstībai Latvijā. Internetā meklējot informāciju un atkal uzduroties pats saviem rakstiem no žurnāla „Sakaru pasaule” arhīva, saprotu, cik maz var atrast labas, kvalitatīvas publikācijas latviešu valodā par satelītu televīziju. Kaut arī drīz būs pagājuši 30. gadi, kopš latviešu elektronisko iekārtu konstruktors, uzņēmējs un radioamatieris Voldemārs Ketners (08.08.1949 – 10.07.2009) pirmais pie mums 1988. gada 12. jūnijā pēcpusdienā savā mājā Ogrē ar paštaisītu iekārtu noķēra signālu no Zemes mākslīgā sakaru pavadoņa, latviski par pavadoņu televīzijas tēmu nav iznākusi neviena nopietna, tehniska grāmata! Savu blogu esmu iecerējis veidot gan kā ieskatu satelītu televīzijas vēsturē, gan pievēršoties dažādiem tehniskiem aspektiem, īpašu uzmanību veltot tieši Latvijai. Es, protams, ne uz ko nepretendēju… Vēlos kaut nedaudz, bet palīdzēt visiem tiem, kam patiesi interesē satelītu televīzijas tehniskā puse. Ceru, ka tas varētu izrādīties noderīgi arī RTU studiju kursa „Satelītu televīzija” studentiem. Legacy Sat – tas ir mantojums, kaut kas tāds, ko var atstāt citiem. Gaidīšu Jūsu ierosinājumus un komentārus!

                                                                                                              Henriks 

Komentāri

  1. Ļoti interesants projekts. Par cik ar televīzijas tāluztveršanu nodarbojos no kāda 1975 gada, bet SAT TV skatos no Astra1 satelīta palaišainas brīža, tad patīkami atcerētiies visu to. Par cik faktiski Voldemāru Ketneru pamudināju ar žurnaļu rakstu kopijām par SAT TV un biju klāt visam pirmā uztvērēja tapšanas procesam, tad labprāt padalītos ar autoru informācijā.
    Didzis Pučs didzispucs@gmail.com

    AtbildētDzēst
  2. Samsung VHS magnetofonu savā rīcībā ieguvu 1989.gada augustā. Sākumā skatījos kasetes, kuras samainīju no draugiem un kaimiņiem (!), pēc tam - videonomu piedāvājums. Vienā brīdī iestājās STOP - sapratu, ka nekā saturīga paziņu un videonomu krājumā vairs nav. Pie Ziga Dailē un citās it kā ,,sakarīgajās" videonomas nebiju, jo nezināju, ka tādas vispār ir - tajā laikā ikdienas rūpes par ģimeni bija pirmajā vietā. Vēlāk vairāk skatījos Sat-TV, ar uztvērēju, kuru biju pašrocīgi izgatavojis RRR Metroloģijas nodaļā. 1997. gadā nejauši iepazinos ar kādu VHS izplatīšanas ,,dīleri", kurš ar ļoti lielu (milzīgu!) brezenta somu (pilnu ar VHS kasetēm) 1-2 reizes nedēļā apciemoja savus klientus mājās piedāvājot jaunākās Holivudas un Krievijas (t. skaitā seriāla ,,Menti") filmas. Tā bija ,,staigājoša videonoma". Tas notika Pārdaugavā Rīgā no 1997. līdz pat 2000. gadam, līdz pārcēlāmies dzīvot citur. Cik atceros, vienas kasetes nomas cena nedēļā nebija liela, varējām atļauties. Parasti ņēmām 2-3 kasetes vienā reizē. Vienmēr mēģināju ,,izspiest" kādus jaunumus, kuri tiešām bija piedāvājumā bet, bieži bija atrunas:,,Man ir tikai 2 kasetes un tās abas jau ir pie klientiem, bet nākošreiz īpaši priekš Tevis noteikti to rezervēšu". VHS ir noteikti daļa no manas dzīves.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Satelītu televīzijas pionieri. Voldemārs Ketners: Pasaules iekarošana

WALKET: 1991. gada barikāžu laiks un pirmā Latvijas privātā TV Ogrē

Satelītu novietojums ģeostacionārajā orbītā