Kā tas bija: Blakus Astrai ir pasaule - 1995. gadā sāka raidīt Hot Bird 1


Šoreiz nolēmu paturpināt analogās satelītu televīzijas tēmu no nedēļraksta NAKTS arhīviem. Manā rīcībā vēl ir daudz tāda materiāla, kas ļauj izvērtēt 90. gadu aktualitātes Latvijā. Spriežot pēc bloga apmeklējumiem, ir lasītāji, kurus tas tiešām interesē. Nenoliedzami, ka šādi raksti mums dod iespēju labāk izprast pašiem savu vēsturi un ļauj atcerēties sen aizmirstas lietas.
80. gadu beigu un 90. gadu sākuma, jeb hontoloģiskais periods ir ļoti labi un detalizēti izpētīts no politiskā un ekonomiskā skata punkta, bet ikdienas dzīve joprojām ir maz atspoguļota. Šis laika periods ir kļuvis „slēgts”. Daudzas cilvēku atmiņas ir kļuvušas tādas, kā „izsmērētas” un „izkropļotas”. Lieta tāda, ka tolaik bija ļoti spēcīgi kultūras simboli – filmas, mūzika, pat atsevišķas dziesmas, kas noteica šo periodu. Viss, kas patrāpījās starpā tika apslēps ar sava veida leģendu. Tā bija kolektīva leģenda, ka viss izmainījās vienā dienā, vienā mirklī. Pakāpeniskas pārmaiņas slēpās aiz leģendas, kas kaut kādā veidā ir saglabājusies kolektīvajā atmiņā.
1993. gada laikrakstā NAKTĪ publicētās satelītu TV programmas liecina par mūsu televīzijas skatītāju interešu loku. Pārsvarā jau tās bija vācu kanālu RTL-PLUS, 3 SAT, SAT 1, PRO-7, arī angļu SKY ONE pārraides, jo kodētie kanāli (Filmnet, Teleclub, TV1000) sākumā bija pieejami tikai retiem satelītu televīzijas interesentiem (par to pastāstīšu citu reizi). RTL-PLUS piekdienas naktī sākumā rādīja erotisku filmu, pēc tam seksfilmu un beigās slaveno izģērbšanās šovu Tutti Frutti, ko daudzi skatītāji joprojām atceras.
Sadzīvē kopā ar datoriem ienāca arī ciparu radio - Vācijā tika testēta DAB sistēma, kas tika iecerēta kā "cipariska nomaiņa" esošajam radiopārraižu standartam FM diapazonā. Tagad, 2019. gadā, mēs redzam, ka joprojām "dzīvs" ir FM diapazons, pat Norvēģijā DAB to nav pārņēmis pilnībā, un diez vai tas arī vairs kādreiz notiks, jo 5G nu izskatās daudz cerīgāk, bet tas jau, protams, ir cits stāsts... Eiropas populārākā pavadoņu kompleksa ASTRA īpašnieks - Luksemburgas konsorcijs SES - 1995. gadā ieviesa jaunu SAT radiopārraižu veidu ADR - Astra Digital radio. ADR būtībā nebija nekas cits kā radioprogrammu translācija amerikāņu ciparu standartā MPEG-1 (MUSICAM) no ASTRA pavadoņu kompleksa. Šajā formātā raidīja 51 radio stacija, pārsvarā vācu valodā. Lai klausītos ADR pārraides, bija nepieciešams īpašs uztvērējs. Atceros, ka to varēja iegādāties arī Latvijā - šķiet, ka toreiz to redzēju YOTA veikalā Aleksandra Čaka ielā. ADR serviss tika slēgts 1999. gadā.

   
Sestdien, 1995. gada 29. aprīlī, tieši paredzētajā laikā, regulāras pārraides uzsāka jaunais pavadonis Hot Bird 1, kas tika novietots 13° E pozīcijā - blakus EUTELSAT II-F1. Satelīts darbojās 11,2  - 11,5 GHz diapzonā ar transponderu jaudu 50 - 70 W. Signāla uztveršanai nebija jāiegādājas papildus aparatūra, turklāt Latvijā beidzot labu attēlu varēja iegūt ar mazu -  0,7 m diametra antenu. Pie mums tas bija liels solis uz priekšu. 

 Ciparu televīzija tāds sūds vien ir!

Tomēr vienotas Eiropas nākotnes televīzijas izveidošana bija vēl priekšā -  vairāk nekā 85 Eiropas programmu veidotāji, aparatūras ražotāji, satelītu un kabeļu tīklu lietotāji un valstu valdību pārstāvji nonāca pie DIGITAL VIDEO BROADCASTING (DVB). Svarīgākais lēmums bija par amerikāņu izstrādātā ciparu TV standarta MPEG-2 lietošanu Eiropā, kura pamatā bija TV signālu sablīvēšana un citas modernas ciparu signālu apstrādes metodes. Latvijā cilvēkiem ātri vien kļuva skaidrs, ka analogās televīzijas dzīves dienas ir skaitītas. Nedēļraksts NAKTS atspoguļoja skatītāju bažas, pārdomas - kas notiks ar pašreizējo, analogo satelīttelevīziju?  Darbojošos pavadoņus taču neviens no orbītas zemē neraus, vai ne? Kādas priekšrocības būs jaunajai sistēmai? Pat par labāku kvalitāti sākumā neviens tā īsti  negribēja maksāt... No daudzajām programmām katrs varēs izvēlēties sev vajadzīgo - kā avīzi kioskā, toreiz centās iekārdināt ārzemju prese. "Var jau būt, ka tas viss ir labi un perspektīvi, bet var būt, ka tas mūsu dzīvē nav svarīgākais?", šo jautājumu nedēļrakstā NAKTS lasītājiem 1994. gadā savukārt uzdeva Imants Vilks. 
Toreiz mēs stāvējām uz sliekšņa, un priekšā bija grandiozas pārmaiņas. Tomēr tas bija pakāpenisks process, jo cilvēki jauno uzreiz nepieņēma. "Ciparu televīzija tāds sūds vien ir!": 90. gados man pārliecinoši teica kāds pārdevējs antenu veikalā un turpināja pircējiem piedāvāt iegādāties analogos satelītuztvērējus tā, it kā nekas īpašs pat nebūtu noticis. Varbūt viņam toreiz vienkārši bija bail no zaudējumiem, ja preci neizdosies pārdot? Veikals tika slēgts pirms daudziem gadiem, bet joprojām atrodas Aleksandra Čaka ielā, un tajā pat ir tās pašas preces no mūsu nesenās pagātnes. Ja mēs ieskatīsimies iekšā pa logu, tad vitrīnā ieraudzīsim spokus no 90. gadiem. Tas ir hontoloģisks laika portāls! Šodien tā jau ir laikmetīgās mākslas instalācija, provocēta kritiska refleksija par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Laikmetīgā māksla ir labs veids kā domāt par mūsdienu aktuālajām norisēm, atbrīvoties no stereotipiem un "piespiest" sevi domāt ārpus ierastā. Varbūt kāds kaut kur ir pamanījis arī videonomas izkārtni?  Es gan nebrīnīšos, jo nesen Rīgas centrā nopirku divas jaunas magnetafona kasetes par 0,40 eiro. Tie ir  pēdējie analogie samuraji no Japānas.



Televizoru nevajag? Sen slēgta antenu veikala vitrīna Rīgā, Aleksandra Čaka ielā - hontoloģisks laika portāls


1993. gads - orbītā tiek novietots ASTRA 1C

 1993. gads - kādas programmas mēs skatījāmies no satelītiem?

 1993. gada 15. janvāris

1994. gada plāni. Latvijas maksātnegribošā skatītāja pareizākā un tālredzīgākā tehniskā politika bija paliela (1,4 - 1,6 m) grozāmā antena, arī 3 diapazonu (10,95 - 12,75 GHz) galva. Ciparu televīzija jau klauvēja pie durvīm - vai laidīsiet iekšā?


1994. gads - orbītā tika nogādāts ASTRA 1D. Izskatījās, ka MPEG-2 kļūs par vispasaules TV standartu... Ko nu?

 1995. gads - ir klāt ASTRA Digital Radio (ADR) 


 1995. gads - Hot Bird 1 sāk raidīt, pavadonis tika palaists 28.03.1995. (P.S. NAKTS rakstā ir kļūda, jo tur ir minēts 1994. gads)


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Satelītu televīzijas pionieri. Voldemārs Ketners: Pasaules iekarošana

WALKET: 1991. gada barikāžu laiks un pirmā Latvijas privātā TV Ogrē

Satelītu novietojums ģeostacionārajā orbītā